Новини

t1

Любими десерти по света

Десертите са онези сладки изкушения, способни да очароват и най-взискателните чревоугодници. Всяка държава си има свой любим сред тях, а колегите от Kulinar.bg събраха на едно място торти и сладкиши от целия свят.

Френският специалитет Гато де Роа или Кралска торта е доказателството, че тортите не са само за рождени дни, както играчките не са само за децата. Във Франция кралската торта е част от празничното меню в деня на Богоявление.

Вариантите на сладкото изкушение са много, но най-често срещаният е добре бухнали блатове, покрити със сироп от захар и белтъци, сервира се със сметана и плодове. В Гато де Роа понякога се слага дребна играчка или някаква дрънкулка, подобно на паричката в питката, която у нас се слага на Бъдни вечер.

Ако се падне във вашето парче, означава, че вие сте кралят или кралицата на тържеството. Плюс това се смята, че намирането на скрито „съкровище” е знак за добър късмет.

Пастел де Трес Лехес е традиционен мексикански пандишпанен сладкиш. Тайната на приготовлението му е в това, че се накисва в три вида мляко. Вкусът ме е богат и много сладък, има гъста консистенция, подобна на пудинг. В повечето случаи видовете мляко са кондензирано, варено или прясно мляко, също и сметана.

Но вие можете да проявите креативност в кухнята, като замените млякото с яйчен крем или сладолед, разтопен на стайна температура. Няколко страни се борят за мястото на създатели на сладкиша сред тях Мексико, както вече стана дума, Куба, Коста Рика, Панама и Пуерто Рико.

Любимият сладкиш в САЩ е Ангелската торта. Уникален пандишпанен сладкиш с божествена лека консистенция. Не е трудно да си представите от къде Ангелската торта е получила името си.

Рецептата е позната на сладкарите още от 19 век. Произходът на тортата е по-скоро практически отколкото божествен.

Още за немския щрудел, австрийската торта Сахер, шотландската Уиски Дънди торта, индийското Барфи и италианския Панетоне може да прочетете само в Kulinar.bg

t3

Сладкият вкус

Сладкият вкус увеличава телесните тъкани, подхранва и успокоява тялото, облекчава глада. Той е необходим за всеки телесен тип, но Питта и Вата могат да го използват в по-големи количества, отколкото Кафа. Водата и земята произвеждат сладкия вкус, който включва всичко въглехидрати, захари, мазнини и аминокиселини.

Повечето зърнени храни и плодове са сладки. Първичният елемент на живота, водата, е сладка. Млякото е сладко. Почти всяка храна съдържа сладко в една или друга степен. Това е най-доминиращият вкус от всичко, което консумираме.

t2

Яжте сладолед за отслабване през лятото

Невероятно, но факт – въглехидратите и мазнините, съдържащи се в освежаващите ледени хапки сладолед, се усвояват сравнително бързо и лесно от организма. Това прави сладоледа една от най-подходящите храни през горещите летни дни. Страничните ефекти на сладкото изкушение съвсем не са за пренебрегване. Изследвания доказаха, че сладоледът има функциите да повишава тонуса. Вследствие на неговата консумация можете да подобрите и паметта си.

Добрите новини не спират до тук. Сладоледът се оказва и верен приятел в борбата със стреса и напрежението. По-редовната му консумация е в състояние да предразположи организма към по-интензивно отделяне на серотонин – хормона на щастието. Сред най-полезните сладоледи за организма са тези, приготвени от замразен йогурт. Този тип сладолед влияе благотворно на стомашно-чревния тракт и микрофлората. Замразен, йогуртовият сладолед може да съхрани ценните си съставки до три месеца.

Плодовите сладоледи пък са полезни за хората, които извършват интензивна мисловна дейност. Общият извод, който можем да направим, е че сладоледът повишава цялостната защита на организма срещу неблаготворни състояния и по-конкретно намалява кръвното налягане, укрепва костната система и подобрява мозъчната дейност. Дори съществуват доказателства, че сладкото изкушение значително намалява риска от рак на дебелото черво и стомаха.